Quaderns Feministes (Cuadernos Fiministas) és una publicació mexicana que des de l’any 1997, ja existia en paper i que ara amplia el seu espai, i la podem trobar a la xarxa a través del bloc que hem enllaçat.
El bloc serà la forma de difondre del pensament crític feminista. D’aquesta manera la publicació, que té deu anys d’existència en la seva versió impresa, amplia el seu treball al ciberespai.
Com a part de la Xarxa Nacional de Periodistes, des del seu inici, l’any 1997, Quaderns Feministes ha estat la plataforma per a la difusió i anàlisi de diversos processos, declaracions i iniciatives d’agrupacions i campanyes nacionals i internacionals del moviment feminista i ampli de dones.
Quina és la seva filosofia ?
En el nou bloc es pot trobar informació sobre XI Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib que es portarà a terme en el Centre Històric de la Ciutat de Mèxic, del 16 al 20 de març del 2009, una crònica sobre “Las Adelitas” que han donat suport la mobilització en defensa del petroli, l’article “Feminisme sense feminisme”, de Rocío Duc, o una comparaci de la feminisme basc-mexicana Itziar Lozano, entre d’altres.
En opinió de Josefina Chávez, la seva directora, en les seves pàgines s’han publicat diverses col·laboracions que “han aportat a l’enriquiment d’una cultura ètica feminista i a donar vigència al pensament feminista d’esquerres”.
Respecte al sorgiment de Quaderns Feministes i les seves aportacions en el text de presentació del nou bloc, Chávez destaca:
L’any 1997 neix la revista, Quaderns Feministes, profundament impactada per l’emergent moviment de dones indígenes, diu: “Vam néixer amb la convicció de la necessitat de re-elaborar in començar reflexions, diàlegs i discussions entorn de diversos aspectes teòrics, polítics per a vincular les posicions socialistes i feministes”.
I hi afegeix, “les idees originàries del feminisme dels setanta així com el desenvolupament del moviment ampli de dones i la incorporació de la perspectiva de gènere han influït en els diferents corrents ideològiques i han influït a alguns partits polítics, d’aquesta forma es va guanyar en pluralitat i legitimitat a nivell social i polític”.
Per a Josefina Chávez aquesta publicació ha estat un òrgan de difusió del pensament crític feminista.
“Reivindiquem la vigència de l’autonomia i la independència de les organitzacions de les dones. La història i l’experiència del moviment de dones i feminista ens va deixar una lliçó: només l’acció pròpia i independent de les dones és la que assolirà els canvis necessaris i no altres actors polítics, que en el seu nom, ho faran”.
Per això, afegeix, ens interessa contribuir a l’elaboració d’una política feminista que vagi d’acord amb el temps actual.
Des de Quaderns Feministes es pretén aportar i participar en el debat i l’intercanvi d’idees dintre del feminisme i del moviment ampli de dones, assenyala la feminista mexicana Josefina Chávez. Una de les seves contribucions ha estat la denúncia de la violència exercida contra les dones que participen en el moviment social.
“En els últims anys hem documentat l’impacte en les dones de la política de criminalització als moviments socials, com ha estat la repressió a les dones de l’Altra Campanya i a Atenco i a Oaxaca”, assenyala Chávez.
També s’han documentat processos de participació política de les dones: quotes, percentatges de representació, pactes entre candidates, anàlisis amb diferents enfocaments entorn de les dificultats que enfronten les dones per a transitar des de l’àmbit privat al públic.
ELS CASOS
Altre aspecte ha estat el seguiment de casos.
Les dones assassinades i desaparegudes a Ciutat Juárez, el procés accidentat de construcció del Parlament de Dones, la condició de les dones en l’Islam (rescatant la diversitat que la integra i la constitueix), diversos enfocaments entorn de les trobades feministes llatinoamericanes i la denúncia de l’impacte devastador de les guerres en la vida de les dones.
En moltes ocasions hem donat la paraula als moviments de dones, informa Josefina Chávez, com en el cas de les dones d’Afganistan, la Xarxa de Solidaritat de Dones contra la Guerra (les “Dones de Negre”), la Marxa Mundial de les Dones, la Xarxa per la Salut en el Districte Federal, la Xarxa Nacional de Periodistes, entre altres.
L’edició impresa de Quaderns Feministes continuarà, a més del nou bloc, com “projecte de convergència entre els feminismes d’esquerres”. Actualment el seu Comitè Editorial està integrat per Ana María Hernández López, Fany D’ Argence, Rocío Duc, Liz Maier, Sylvia Marcos, Marcela Lagarde, Sara Lovera i Nelly Colom.
Deixa un comentari