Cynthia Cockburn és una investigadora i escriptora feminista, viu a Londres on és professora visitant del departament de Sociologia de la City University, i membre actiu de la xarxa internacional antimilitarista Dones de Negre.
- Presentarà el dijous 19 de febrer a les 19:00 hores, Sala Gran (3a Planta) Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, el seu llibre “Mujeres ante la guerra” d’Icaria Editorial.
És autora de llibres sobre gènere i tecnologia, processos laborals i sindicalisme, i també sobre els canvis transformadors que es produeixen dins de les organitzacions i a través d’elles. Des de 1995 les seves investigacions s’han centrat en el gènere, en el context de conflictes armats i de processos de pau.
Breu ressenya del llibre
Per què hi ha tantes dones que es mobilitzen contra el militarisme i la guerra? I per què amb freqüència formen organitzacions només de dones? Aquest llibre, fruit d’uns 130.000 km de viatges durant un període de dos anys, examina l’activisme femení contra la guerra en llocs tan llunyans uns dels altres com Sierra Leone, Colòmbia o l’Índia. Ens mostra dones situades en costats diferents en els conflictes de la ex-Iugoslàvia i d’Israel, dones que rebutgen el racisme, l’odi i la culpa col·lectiva, que treballen conjuntament a favor de la pau i la justícia. Aquesta obra descriu les xarxes internacionals que s’oposen tant al militarisme nord-americà com al d’Europa Occidental, i a l’anomenada «guerra contra el terrorisme» i el seu racisme.
Igual que en el corrent majoritari del moviment, entre les dones també hi ha diferències i debats sobre el pacifisme. Però malgrat aquestes diferents posicions i perspectives sobre la guerra, hi ha un feminisme coherent que sorgeix en aquesta campanya transnacional, i significa un salt analític radical: ja no podem entendre la guerra, i no podem fer una campanya efectiva en contra d’ella, sense tenir com a referència el poder i la violència de gènere.
Deixa un comentari