És tanta la informació que hi ha i tantes les dones que han intervingut en la recerca i el descobriment de fets científics que caldrà dedicar diferents entrades a aquesta temàtica i encoratjar lentament els lectors i lectores de la Paella a endinsar-se en aquest àmbit.
Centenars de dones en la història s’han apassionat i han treballat incansablement per posar llum i raó en allò que desconeixíem, encara ho fan avui dia. I les seves aportacions -malgrat tots els impediments, les omissions i els silencis conscients- han esdevingut clau en el desenvolupament del coneixement humà, però també en el reconeixement i establiment de referents per tot el gènere femení. Per això cal recordar-ne els noms, aprendre de les seves històries, conèixer-ne els errors i constatar què es repeteix i falla.
Actualment s’està fent un esforç en aquesta direcció de part de nombroses institucions, universitats i organismes públics però caldrà fixar-les com a exemples populars i explicar les seves vides a les filles de les filles de la humanitat. Per començar, us proposem un recorregut pel web.
Us proposem fer el següent recorregut:
El primer pas és fer un breu qüestionari (16 preguntes) sobre científiques cèlebres que va dissenyar la Biblioteca de Ciències i d’Enginyeries de la UAB. La primera part és més encoratjadora perquè: mira ! encara te’n pots sortir relativament bé.
Alguns d’aquests noms us seran ben estranys, però com a aproximació desperta la curiositat. Podeu seguir amb el recull: Altres dones de ciència rellevants, un resum molt resumit de les vides de dones de ciència que ha fet el Departament d’innovació universitats i empresa.
(Alguns noms ja es van repetint i veureu que lentament se us queda al cap alguna anècdota d’aquelles que consistien bàsicament a fer la punyeta a la científica en qüestió).
Des de fa un temps, a més, l’Institut Català de les Dones té una exposició anomenada Dones de Ciència que està circulant pel país, el mèrit de la qual és reconèixer les aportacions que han fet les primeres dones científiques i tècniques catalanes. “Dones que, des de les seves posicions, van transformar i transformen les fronteres dels espais tradicionalment assignats dones i homes.” Entre d’altres s’hi ret homenatge a la física Juliana Morell, la biòloga Maria Àngels Cardona, la matemàtica Maria Capdevila d’Oriola, o la metgessa Dolors Aleu i Riera. Actualment aquesta exposició la trobareu al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Terrassa) fins el primer de novembre.
Informació de l’exposició i continguts.
A banda, es realitzen periòdicament algunes conferències als casals de dones, com per exemple els col·loqui sobre dones científiques que organitza el Centre de Cultura de dones Francesca Bonnemaison a Barcelona on el mes d’abril hi intervingué Montse Novell reflexionant sobre les dificultats en què es troben les dones científiques actualment. Aquí enllacem amb una breu entrevista publicada a Dones en xarxa.
Finalment, una joia que corre pel web, és una pàgina amb entrades sobre ciència. Molt divertida i amb exemples de la vida quotidiana, planers, ben explicats i ben actuals. Es diu Centpeus. I volem recomanar-vos l’entrada Dones i Ciència i els seus comentaris. Després, si us ve de gust podeu seguir amb altres entrades interessants. A “Dones i Ciència” s’expliquen alguns descobriments fets per dones que desconeixem completament.
Un cop fet aquest recorregut, torneu a fer el test de les dones proposat al principi. Excel·lent assegurat !
Deixa un comentari